Laptele vândut în pieţele Sălajului respectă criteriile europene de calitate

Doar şase producători de lapte din judeţul Sălaj au primit avertismente din partea inspectorilor sanitar-veterinari, în urma analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj.

Sălăjenii care preferă să cumpere lapte direct de la fermieri, din târguri şi pieţe, nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare în ceea ce priveşte calitatea produsului achiziţional. În urma analizelor de laborator efectuate, inspectorii DSVSA Sălaj au descoperit probleme la mai puţin de unul la sută dintre probele de lapte examinate. Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii instituţiei, din totalul celor 629 de probe, doar şase nu au respectat parametrii de calitate impuşi de legislaţia europeană.
Fermierii la care s-au constatat respectivele nereguli au fost notificaţi în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de igienă în exploataţii. Acest lucru se realizează prin asigurarea igienei animalelor, a mulgătorului, a vaselor în care se realizează mulsul, a laptelui obţinut şi a ambalajelor, iar transportul laptelui la piaţă cu mijloace adecvate în condiţii optime de igienă şi temperatură.
„Un lapte obţinut cu parametri conformi, dar ambalat în PET-uri refolosite, transportat la piaţă, pe timp de vară, cu mijloace de transport în comun şi vândut în piaţă după două ore de la muls devine neconform din cauza multiplicării germenilor. De asemenea, laptele obţinut seara şi păstrat la temperatura ambientală, iar a doua zi este amestecat cu laptele de dimineaţă riscă să ajungă la cumpărători necorespunzător”, ne-a declarat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj.
Acesta a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la unii producători sălăjeni, excluşi din piaţă, care se sustrag de la controlul veterinar, comercializând lapte neconform pe stradă, în vecinătatea unor magazine ori în apropierea staţiilor de autobuz.
„Zilnic, personalul de la Circumscripţia sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor controlează sectorul destinat vânzărilor directe din piaţă prin verificarea documentelor de sănătate a animalelor, a persoanei care vinde lapte, buletinele de analiză, examenul organoleptic, iar în caz de suspiciuni se realizează teste de prospeţime sau se recoltează probe pentru supraveghere oficială. În colaborare cu administraţia pieţelor, Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj se iau măsuri de excludere din piaţă a producatorilor care nu îndeplinesc condiţiile legale”, a mai spus Chindriş.
Legislaţia în vigoare prevede că producătorii de lapte trebuie să prezinte pentru două luni, consecutiv, câte două probe – una din prima parte a lunii, iar cealaltă din a doua jumătate a lunii, în vederea determinării numărului total de germeni şi câte o probă lunară, timp de trei luni, pentru stabilirea numărului de celule somatice. Pentru obţinerea acestor buletine de analiză, care atestă că laptele îndeplineşte standardele europene, ţăranii vor trebui să scoată din buzunare 67 de lei.
În urma finalizării perioadei de tranziţie acordată României pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, începând din acest an, produsul poate fi comercializat doar în anumite condiţii. Producătorii care vând lapte proaspăt direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care provine laptele, completate de către medicul veterinar, carnetul de sănătate vizat de medicul de familie pentru persoana care vinde lapte, certificat de producător, precum şi un buletin de analiză să ateste conformitatea produsului, conform cerinţelor legislaţiei.
La nivelul DSVSA Sălaj sunt înregistraţi pentru vânzarea directă a laptelui crud 521 de producători.

Leave a Comment